slide_bloem1.jpgslide_boedha1.jpgslide_dolfijn2.jpgslide_koeien1.jpgslide_kuil1.jpgslide_schuur2.jpgslide_schuur3.jpgslide_tuinpad2.jpg

ZWEMMEN MET DOLFIJNEN VOOR MENSEN MET DOWN SYNDROOM VANAF 12 JAAR OP DE RODE ZEE IN EGYPTE


Mensen met down syndroom, dolfijnen en het verlangen om te reizen, lopen als een rode draad door mijn leven. Ik voel het als een voorrecht om samen met mijn dierbare vriend Godfried Kleinsmann (voorheen eigenaar van En-Joy - Helende Dolfijnreizen en meer dan 10 jaar ervaring met het zwemmen met dolfijnen in de Rode Zee) deze drie stromen samen te laten vloeien in een reis voor mensen met down syndroom in de Rode Zee bij Egypte. Ik vertel je er hieronder graag meer over.

algemeen plaatje dolfijnen algemeen plaatje dolfijnen1

Waar gaan we naar toe?

We verblijven 5 hele dagen en 1 halve dag op een boot in de Sataya rif in de Rode Zee bij Egypte. Veelal komen daar, na een nacht op zee te zijn geweest, tussen de 20 en 100 dolfijnen uitrusten, spelen en mensen ontmoeten. Vaak zien we ook moeders met hun kleintjes. Op de boot deel je met je begeleider een tweepersoonshut met eigen douche en toilet. Wil je liever buiten onder de sterrenhemel slapen dan kan dat op het dek. Onze groep bestaat uit 16 reizigers. In totaal zijn er (inclusief de ervaren bemanning) 25 mensen op de boot. Er zijn o.a. 2 snorkelinstructeurs.

boot Slaapkamer2 Badkamer

Hoe ziet de reis er uit?

Na de vlucht van Brussel of Amsterdam naar Marsa Alam in Egypte (5 uur) rijden we met een bus met airco naar de haven van Hamata (2,5 uur). Daar overnachten we op de boot en varen we de volgende dag heel vroeg naar het dolfijnenrif (2 uur). Vlak bij het rif ontmoeten we vaak al de eerste dolfijnen. Het water in het rif is erg zout zodat we ook zonder te zwemmen blijven drijven. Als er dolfijnen zijn, pakken we onze snorkelspullen en gaan we het water in. Soms varen we eerst met kleine bootjes naar de dolfijnen toe. Op de momenten dat er geen dolfijnen zijn, snorkelen we bij het koraal, luieren we op het dek of in de saloon, vertellen we elkaar over de mooie ontmoetingen met de dolfijnen, kleuren, zingen, dansen we of doe je iets wat je zelf prettig vindt. Ook gaan we één of twee keer naar ondiep water in het rif waar we kunnen waterwiegen of snorkelen bij een mooi koraalrif. Tussendoor genieten we dagelijks van drie heerlijke maaltijden die de kok in buffetvorm (vlees, vis, vegetarisch) voor ons maakt en van de koffie, de thee, de (non-alcohol) drankjes, het fruit en de koekjes wat we doorlopend zelf kunnen pakken. Daarnaast verrast de kok ons elke namiddag ook nog met iets lekkers.

Voor een filmpje van de reis zie deze link: https://www.youtube.com/watch?v=FhnRb1cZFYM&.

Voor de reisverslagen van de reis in april 2019: Reisverslag april 2019 door Rowin en Angélina en Reisverslag april 2019 door Angie en Sonja.

snorkelspullen Achterkant boot kleine bootjes

Wanneer gaan we?

In april 2019 hebben we een zeer geslaagde, inspirerende en hartverwarmende week in Egypte beleefd. Op aanmoeding van de reizigers en hun begeleiders én vanuit eigen enthousiasme hadden we nieuwe reizen gepland in oktober 2020 en oktober 2021. Door Corona kon dit helaas niet doorgaan. Op het moment dat het weer mogelijk is om moeiteloos naar Egypte af te reizen zullen wij weer een nieuwe reis plannen. Geïnteresseerden hiervoor kunnen zich bij mij aanmelden. 

Wat kunnen dolfijnen voor ons betekenen?

Als wij het initiatief tot contact aan de dolfijnen overlaten en hun vrijheid respecteren dan kan een ontmoeting met dolfijnen ons diep raken. Hun speelse liefdevolle energie is uitnodigend, opent harten en brengt rust en vreugde.

 snorkelinstrcteur met deelnemer mens en dolfijn zwemmen2 waterwiegen2

Voor wie is de reis bestemd? 

Deze reis is bestemd voor mensen met down syndroom van 12 jaar en ouder. De aard van deze reis vraagt wat specifieke vaardigheden van de reizigers. Daarom is het belangrijk dat deelnemers aan deze reis:

 • Zelf een begeleider meenemen. Het liefst een ouder, een naast familielid of een ervaren bekende professional van de reiziger;
 • ADL-zelfstandig en zindelijk zijn;
 • Functioneren op een ontwikkelingsleeftijd van minimaal 8 jaar;
 • Vooraf open zijn over wetenswaardigheden omtrent gezondheid, gedrag, medicatie en (voedsel)allergieën;
 • Goed ter been en mobiel zijn en een normale fysieke conditie hebben;
 • Een normale rug- / bekken- en heupconditie hebben (voor het gebruik van kleine bootjes om naar de dolfijnen te varen);
 • Bij zeeziekte beschikken over passende (alternatieve) medicatie;
 • In staat zijn om aanwijzingen van begeleiding op te volgen;
 • Aanspreekbaar zijn op gedrag;
 • In staat zijn om langere tijd in een vliegtuig, in een bus en op een boot te verblijven;
 • Zich goed voelen met relatief veel mensen in kleine ruimtes;
 • Van water houden en in het bezit zijn van een zwemdiploma of goede zwemvaardigheden hebben;
 • In het bezit zijn van een snorkeluitrusting (bril/snorkel of masker en flippers);
 • Vooraf een aantal snorkellessen hebben gehad en zich daarmee veilig en vertrouwd voelen (geldt ook voor begeleider);
 • In staat zijn zichzelf of onder begeleiding te vermaken (kleuren, tekenen, muziek luisteren, film kijken, etc.);
 • Indien van toepassing, een verklaring kunnen overleggen dat de curator / mentor akkoord gaat met reizen naar het buitenland. Dit is mogelijk nodig bij de grens;
 • Zelf een reisverzekering afsluiten (verplicht);
 • In het bezit zijn van een geldig paspoort (ID is niet toereikend) die na terugkomst minimaal nog 6 maanden geldig is.

Wat zijn de kosten?

De reissom per persoon is op dit moment (januari 2022) nog onbekend. De reissom is in ieder geval inclusief voorbereidende bijeenkomst, heen- en terugvlucht van Brussel of Amsterdam naar Marsa Alam, transfers binnen Egypte, verblijf op de boot met volpension en eventueel verblijf in een resort op de laatste dag (afhankelijk van vliegtijden). De reissom is exclusief de kosten voor een visum (€ 25,- contant aan te kopen in Egypte), fooi (€ 50,- voor the crew van de boot), vervoer van en naar de luchthaven in Brussel of Amsterdam, eten / drinken op luchthaven / vaste land, reisverzekering (verplicht) en annuleringsverzekering (facultatief).

algemeen plaatje dolfijnen7 algemeen plaatje dolfijnen9 algemeen plaatje dolfijnen10

Wie zijn bij deze reis betrokken?

De reis wordt uitgevoerd door één van de oprichters van het platform https://www.satayadolfijnreizen.nl/Mijn rol is het bekend maken van de reis. Met elke geïnteresseerde en zijn / haar begeleider zal ik een ontmoeting hebben. Samen met Godfried zal ik groepsbegeleider zijn van deze reis.

Hoe meld je je aan?

Aanmelding kan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 06-20946903. Daarna maak ik een afspraak voor een kennismakings- / informatiegesprek met de geïnteresseerde en zijn / haar begeleider. Dit vindt op volgorde van aanmelding plaats in Wezup (Drenthe). Samen bekijken we of iemand geschikt is om deel te nemen (o.a. fysieke haalbaarheid en groepssamenstelling). De uiteindelijke beslissing of iemand werkelijk geschikt is voor deelname ligt bij de reisorganisatie. 

Aanvullende informatie

 • Dit betreft een vakantiereis. Er is dus geen sprake van welke therapievorm met dolfijnen dan ook;
 • Wij zien onszelf als gast in het leefgebied van de dolfijnen en respecteren hun vrije manier van leven volledig. Dat betekent dat we hen niet opjagen of aanraken. Op de boot dienen de reizigers daartoe een verklaring te ondertekenen;
 • Om het milieu zo min mogelijk te belasten, vragen we de reizigers om biologisch afbreekbare verzorgingsproducten mee te nemen;
 • Deelname aan deze reis is volledig op eigen risico van de reizigers;
 • Financiering van de reis- en verblijfskosten van de begeleider is onder bepaalde voorwaarden mogelijk vanuit het persoonsgebonden budget (PGB);
 • Een paar maanden voor vertrek wordt er een kennismakingsmiddag met de reizigers georganiseerd;
 • Het gebruik van UV-kleding, onderpak of andere beschermende dunne kleding is aan te raden in verband met grote kans op snelle verbranding.

algemeen plaatje dolfijnen2 algemeen plaatje dolfijnen3a

Joomla templates by a4joomla